аспиратор

Кухнята е помещението в което се отделят голямо количество миризми и топлина. В къщите си имаме асприратор (по-рядко абсорбатор). Разликата между двата уреда е в начина им на работа: аспираторът изсмуква въздух и го отвежда извън помещението, а абсорбаторът работи на рециркулация – въздух който преминава през филтър (обикновено от активен въглен) и се връща в помещението. Ако погледнете каталога на фирма, занимаваща се с кухненски уреди за домакинството, ще видите много и разнообразни модели аспиратори, но обикновено те са с дебит около 300-500 m3/h (рядко и повече), този дебит обаче е прекалено малък за една професионална кухня, затова е необходимо да се проектира и изгради вентилация на кухнята. снимка: www.gorenje.bg

В общия случай е необходимо да се направи смукателна и нагнетателна вентилационна инсталация. Рядко е възможно да се избегне нагнетателната инсталация, обикновено при малки помещения и кухни със сезонно използване (през лятото). Смукателната вентилация е важно да бъде правилно изчислена, за което е необходимо да се знае какви уреди са инсталирани или предвидени за инсталиране (ако обектът е в проектна фаза). Въз основа на инсталираната мощност и вида на уредите се определя количеството въздух което трябва да се изсмуква над тях. Тъй като уредите в професионалната кухня са с по-голямата мощност и с много по-продължителната употреба се появява нуждата от смукателен кухненски чадър, а не от обикновен кухненски аспиратор.

кухненски чадърВ професионалната кухня локалната смукателна вентилация се състои най-общо от смукателни кухненски чадъри (кухненски смукатели), въздуховоди и вентилатор. С цел намаляване на количеството мазнини във въздуха – чадърите се оборудват с маслоуловителни филтри. Вентилаторът е добре да бъде с двигател, изнесен извън въздушния поток, за да не може да се полепват мазнини по него.

снимка: www.vento-k.com

От своя страна нагнетателната инсталация трябва да компенсира по-голяма част от изсмуквания въздух, в противен случай смукателната вентилация ще работи с намален дебит, възможно е да се чува свистене от врати и прозорци, смукателният вентилатор се затруднява и др. Разбира се, проблемът може да се реши с отваряне на прозорец или външна врата, но ако навън е студено това ще предизвика рязко намаляване на температурата в помещението, което не е допустимо по много причини.

Също така ако има обособени помещения с подготовки е необходимо направата на смукателна вентилация.

Не на последно място е необходимо периодично почистване на филтрите и чадърите, както и профилактика на системата.

бутони за социални мрежи