Миналото лято писах доста за климатизатори (климатици), сега мисля да напиша малко повече за централни климатични инсталации с топло-/студоносител вода.

Термопомпа, що е то?

термопомпаТермопомпата е съоръжение което охлажда или затопля вода или разтвор на гликол. Самата машина не е нищо по-различно от стандартния климатик, състои се от компресор, кондензатор, четирипътен вентил и изпарител, но вместо фреон, както в при VRF системите, във вътрешната (сградната) инсталация циркулира вода. Принципа на работа е подобен описания принцип на климатика, като изпарителя (в летен режим) охлажда водата от инсталацията.

Чилър, що е то?

На ‘чист’ български 😉 машината се нарича водоохлаждащ агрегат, макар да е доста разпространена и използвана думата чилър (англ. chiller). Принципът на работа е същия като на термопомпата, с разликата, че както говори и името – машината работи само в режим охлаждане. Употребата на машината въпреки, че е само за охлаждане, не е никак ограничена, например при една офис сграда намираща се в топлофициран град или разполагаща с котелно, може да се направи една обща тръбна мрежа, която през отоплителния сезон да се захранва от котел или абонатна станция, а през лятото да се захранва от водоохлаждащия агрегат.

Самата климатична инсталация освен термопомпа или водоохлаждащ агрегат се състои от тръбна мрежа (от метални, полиетиленови, полипропиленови или медни тръби), конвектори, арматура и автоматика.

конвекторКонвекторите са съоръжения, които се състоят от оребрен тръбен топлообменник обдухван от вентилатор, под топлообменника има кондензна вана, а описаните елементи се намират под ламаринена и пластмасова обшивка. Има голямо разнообразие от типове, модели и мощности конвектори: подови, канални, таванни, касетъчни и др. Конвекторите се свързват към разпределителната мрежа на климатичната инсталация, електрическата мрежа, както и към кондензна линия (по-рядко към водосточни или канализационни тръби). Кондензната линия е необходима тъй като в режим охлаждане, въздуха преминавайки през топлообменника отделя влага, която трябва да бъде отведена.

В някоя от следващите публикации ще пиша повече за типовете термопомпи.

снимки: www.aermec.com

споделяне във facebook