В предишната публикация писах започнах да пиша за вентилация, в тази ще напиша най-общо от какви елементи и съоръжения е съставена една механична вентилационна инсталация. В зависимост от решението на проектанта и конкретните нужди е възможно да има различни елементи, но все пак в повечето случаи елементите са:

  • решетка за взимане или изхвърляне на въздух.
  • подвижна жалузийна решетка – чрез нея се отваря или затваря сечението на въздуховода и/или се регулира количеството въздух преминаващо през него, в последния случай е възможно е да се замени с регулираща клапа.
  • филтър – според изискванията към инсталацията се избира класа на филтрация. При повишени изисквания се монтират няколко филтъра, с различен клас на филтрация, един след друг.
  • отоплителна и/или охладителна секция – елемент през който преминаващия въздух се затопля или охлажда до зададена температура, обикновено секциите са водни или на директно изпарение, а ако е електрически подгревател се нарича още калорифер.
  • вентилатор – съоръжението което повишава налягането на въздуха и го транспортира през въздухопроводната мрежа. На снимката е осов вентилатор за монтаж на стена, избрах тази снимка тъй като каналния вентилатор представлява най-общо казано въздуховод с вграден в него центробежен вентилатор.
  • шумозаглушител – въздухът преминава през елемента и шума пренасян с него или създаван от някой друг елемент на инсталацията се редуцира до по-ниски стойности.
  • въздуховоди – те се правят от ламарина, каширан материал, алуминиево фолио или пластмаса, в недалечното минало са се правели и зидани шахти за пренос на въздуха.
  • решетки – те са крайното звено от вентилацията посредством тях се разпределя или изсмуква въздуха от помещението. На пазара има множество решетки като размери, форма и сечение. Според нуждите и изискванията се решава броя, вида и големината на решетките.

Възможно е вместо да се направи системата от отделни елементи (вентилатор, филтър и др.) да се монтира вентилационна камера, която да съдържа необходимите елементи (вентилатори,топлообменници, филтри и др.). Няма универсално решение, в един случай е по-удачно да се монтира камера, а в друг системата да е сглобена от отделни елементи.

вентилационна камера

вентилационна камера

Вентилационната камера от горната снимка (картинка) е с рекуперативна секция. За рекуператори ще пиша в следващата тема.

снимки: www.vento-k.com

бутон за социални мрежи