единично стъклоВ предишната публикация писах за дограма и стъклопакет, в тази ще обърна внимание на така популярното единично стъкло. То е особено популярно при магазини, предполагам най-вече поради изчистения вид, който се получава – няма ги рамките, които са характерни при стъклопакетите, тук има само едни тънки профили в които се задържа стъклото. Но когато се стигне до топлотехническите параметри на стъклото, то вече нещата изглеждат много по-различно: Коефициентът на  топлопреминаване на единично стъкло е 5.7 до 5.9W/m2K, което спрямо обикновения стъклопакет (U=2.6W/m2K) е над два пъти разлика. Ако обаче обърнете внимание (снимката в началото на публикацията), ще забележите и още едно нещо характерно за единичното остъкляване, и това са фугите, но дори те да не се отчетат:

Сравнението от предишната публикация: през прозорец с обикновен стъклопакет с коефициент на топлопреминаване U=2.6 W/m2K и размер 100/100 см при 20оС в помещението и -10оС навън има 78 W топлинни загуби.

Същите условия, но единично стъкло с коефициент на топлопреминаване U=5.7 W/m2K => 171 W топлинни загуби, без да се отчетат фугите и инфилтрацията през тях.

Фугите съм виждал да се уплътняват с едни силиконови уплътнения, но проблема с топлинните загуби е сериозен, предвид по-големите загуби спрямо стъклопакета, както и площите – обикновено витрините са с голяма площ.

Много често в стремежа си да се получи голяма витрина, дизайнери, архитекти и самите собственици избират единичното стъкло. Чувал съм хора занимаващи се с дограма да обясняват как трябва да се сложи единично стъкло за голям размер на витрина, защото ако се сложи стъклопакет с голям размер (тогава ставаше дума за 5/3 м) двете стъкла цели да се долепят от големите температурни разлики през зимата, тогава на електронната поща на архитекта изпратих следната снимка:

витрина стъклопакет

и отблизо:

Както се вижда от снимката размера на витрината е голям – според мен почти същия, като този за който говорихме на онази среща. А този стъклопакет е на мястото си от няколко години, поради което мога да обявя мита за разбит (взаимствах малко от „Разбивачи на митове“) – предполагам вместо стандартно стъкло 4 мм, е сложено 6 мм. В крайна сметка, за витрината от разговора, архитекта взе моята страна и по проект е стъклопакет, но инвеститора какво ще изпълни ще се разбере след време.

сподели бутон