Преди почти година министър Трайков изръси едно изречение: „Заради много по-малкото очаквано поскъпване на електроенергията, отколкото на парното от 1 юли, е възможно повечето потребители да предпочетат да се отопляват на ток.“ Аз се усъмних и в публикацията: „Опасност всички да се топлим на ток?!? WTF“ написах една проста сметка. Преди началото на отоплителния сезон 2010 – 2011 г. написах и друга публикация: „Отопление през новия отоплителен сезон„.

Започвам така защото вече два пъти установявам с проста сметка, че не е по-евтино да се топлим на ток, ако сме в сграда с централно топлоснабдяване. Разбира се, ако всички съседи са коректни и повечето жилища се отопляват.

Странно защо днес ( даже още вчера 31.05.2011 г.) отново изплува тази тема в общественото пространство, а именно:  „Топлофикациите: По-висока нощна тарифа на тока да върне хората към парното„. След като прочетох поредното предложение и изказване отново се замислих по темата. И за да не си помислите, че съм най-големия привърженик на Топлофикация или че искам да ги защитавам, по-долу публикувам сравнителна таблица, която е направена по получените в нашето домакинство сметки за електрическа и топлинна енергия:

цени ел. енергия и топлинна енергия

Странно, но топлинната енергия е няма 9 стотинки, а ел. енергията е малко над 12 ст. Кое е по-евтино?

Преди някой отново да повдигне темата за сградна инсталация при централното топлоснабдяване – сградна инсталация се плаща дори да не използваш топлинна енергия, щом сградата е топлоснабдена и работи отоплението, сградна инсталация се плаща и дели от всички жилища.

В заключение: или има някакво лоби за да се продава повече ел. енергия или някои хора все по-малко мислят, само и само да се появят в новините.

ПП: ако сте изпуснали предишните публикации, в блога има ориентировъчно сравнение кой енергиен източник е по-евтин и за колко време се изплаща инсталацията за еднофамилна къща, спрямо отопление с ел. енергия посредством електрически отоплителни тела. Разбира се при апартамент в жилищна сграда е по-различно.

социални мрежи