Преди няколко дни бях поканен от фирма “Клима ин груп интернешънъл“ ООД на представяне продуктите на фирма “Carel”. Това беше едно много полезно и интересно представяне, на което италианският ректор Никола Иако ми напомни колко е важно в определени моменти да се поддържа влажността на въздуха в помещението или сградата.

Защо и кога е необходимо да се овлажнява въздуха?

овлажняванеОвлажняването е необходимо е за поддържане на комфорт или поради специфични изисквания от страна на средата. При недостатъчна влажност човек усеща изсушаване на лигавицата и очните ябълки, което създава некомфортно усещане. При хранителните продукти сухият въздух влияе зле на плътноста и теглото. При някои производства и помещения по технологични изисквания има нужда от поддържане на влажността в определени граници.

Почти всеки е изпитвал чуството на сухота в лигавицата. Особено през отоплителния сезон, въздуха в помещенията е доста сух, тъй като при загряване на въздуха се намалява влажността в него. Предполагам повечето хора са виждали или чували, че на радиатора вкъщи се слага съд с вода за да не “изсъхва” въздуха – това е точно с цел овлажняване на въздуха. И докато това е “допустимо” за жилищно помещение, то във всеки друг случай трябва овлажняването да се извърши с уред или инсталация.

Има два вида овлажняване:

  • Изотермично – извършва се чрез пара, изотермично е защото не се променя температурата в помещението (обема) след овлажняване.
  • Адиабатно – чрез финно разпръскване на вода се създават мъгла, която се абсорбира от въздуха, като по този начин се увеличава влажността му и същевремнно се отнема топлина от въздуха (за изпарението на тези финни капчици).

Всеки от двата вида има своите предимства и недостатъци. Парата не съдържа бактерии (хигиенична е), поради високата температура бактериите се унищожават, но изисква големи разходи за енергия. Разпръскването на вода от друга страна не изисква големи разходи за енергия, то се осъществява при високо налягане, но често не е толкова хигиенично и намалява температурата на въздуха (което може да е както предимство, така и недостатък в някои случаи).

За сравнение за производството на 60 kg/h пара се влагат 45 kW електрическа енергия, за същото количество финно разпръсната вода се изразходва само 0.037 kW електрическа енергия. (използвани са данни от каталога на Carel, пароовлажнител модел UR060, водоовлажнител MC060)

humiFogПредставителят на Carel представи и двата вида овлажнители. Фирмата има разработена голяма гама от овлажнители, с различи характеристики и мощности.

Освен всички други модели те предлагат и водоовлажнители модел “humiFog”, които са сертифицирани по европейския стандарт за хигиена VDI6022. По тази причина те могат да бъдат монтирани в помещения с високи хигиенни изисквания, места на които преди са монтирани само пароовлажнители.

Възможно е овлажняване на въздуха по някой от следните начини:

  • с оросяване на въздуха в климатичната камера или въздуховода;
  • директно овлажняване на въздуха в помещението;
  • комбинация от предишните.

Няколко типа помещения и производства в които овлажняването на въздуха е задължително: операционни, печатници, хладилни камери, текстилна и дървообработваща промишленост, бояджийни камери, музеи, фармацевтични предприятия, винарни и други.

share button