Преди няколко месеца направих един тест, който дълго време се чудех дали да споделя тук в блога. Както вече писах направих свой файл за изчисляване по методиката на Наредба №7 (за тази наредба писах доста в публикациите за енергийна ефективност). Реших да проверя направеното от мен с популярните програми (софтуери), а именно: програма EAB software (известна като програмата на Калоянов или програмата на Технически университет), програмата на Станко Щраков и разбира се екселския файл на Антон Маринов. Аз не използвам тези програми и ми беше интерeсно да видя начина на работа с тях, както и да видя аз в крайна сметка къде съм с моя файл. Много пъти съм казвал в разговори с колеги, че 100 софтуера да се направят, всички ще получат различен резултат – +/- някакъв процент, зависещ от закръгленията, това дали е така ще разберете по-долу.

Моят опит се състои в следното: направих една несъществуваща къща – едноетажна, с неотопляем сутерен над част от етажа, а останалия под над земя (без подземен етаж), тавана реших да е ‘по-сложния’ вариант с таванска плоча под неотопляем таван.

разпределение къща

разпределение къща

разрез

разрез

С описаната къща направих изчисления в трите програми. Приех следните данни: гр. София, живущи 4 човека, режим на използване на къщата през работните дни и събота – 16 часа, в неделя 24 часа, огражденията отговарят на изискваните по наредба, PVC дограма със стъклопакет от едно обикновено и едно нискоемисионно стъкло. Резултатите от изчисленията са следните:

1. EAB (ENSI) software:

EAB (ENSI)

2. Програмата на Станко Щраков:Програма на Станко Щраков

3. Файлът на Антон Маринов:

Файл Антон Маринов

Както и сами виждате по програма EAB се получава най-нисък резултат 128.8 kWh (но според мен да го приемем 199.7+19,07 kWh – в следващата публикация е обяснено защо 😉 ), по програмата на Щраков се получава 212.67 kWh (след като разделя 17014.1 kWh (нетната енергия) на отопляемата площ), и по файла на Антон Маринов 224.8 kWh. Общо взето резултатите са различни, но същевременно и достатъчно близки за да приема, че не съм направил сериозна грешка в изчисленията, тъй като както вече споменах, не използвам описаните програмите. Все пак не изключвам възможността за грешка,това е просто едно сравнение.

Мнението ми като предимства и недостатъци за всяка програма са публикувани в следващите публикации:

1. EAB software

2. програмата на Станко Щраков

3. файлът на Антон Маринов

Благодаря на Антон Маринов, че ми предостави файла си. Също така благодаря и на Енелина Селиктар за отделеното време и възможността да изпозлвам нейния компютър.  Страхотни сте, благодаря :).

Добавка на 09.11.2010 г.: След обсъждане с Антон Маринов искам да поясня, че резултатите освен близки могат да се получат още по-близки, тъй като той използва данните за денградуси от приложенията на Наредба 7 и прави корекция, с цел да направи изчисленията само за написания отоплителен период, след като промених данните (игнорирах тази корекция) се получи 213,2 kWh нетна енергия по неговия файл.

spodelime