Продължавам по темите за климатизатори. Днес ще опиша с няколко думи типовете им.

Най-общо може да се разделят на:

  • Прозоречни климатизатори – прозоречен климатизаторкакто се разбира и вижда този тип се монтира на прозореца. Бяха много разпространени преди години, към настоящия момент не знам дали някой внася в БГ такъв тип, въпреки че продължава да се произвежда. Всички елементи и управления са в едно тяло (разбира се по-новите модели имат дистанционни управления). Основният недостатък е наличието на шум, също така трябва да се преработва прозореца. Като предимство се сещам единствено че монтажа е максимално лесен, няма нужда от специални инструменти и всичко свързано с монтажа на друг тип климатизатор. (снимки: fujitsu-general.com)
  • Мобилен тип – подобно на прозоречните всички елементи са в едно тяло (има и модели с две тела), за мобилен климатизаторразлика обаче от тях няма нужда от пробиване. Единствено трябва да се изкара една тръба която изкарва отработения въздух. Според мен такъв трябва да си купувате само ако наистина се нуждаете от мобилен климатизатор, не знам дали някоя от известните марки (изключвам китайските) произвежда такъв. (снимка: made-in-china.com)
  • Сплит система – на български казано: разделен тип климатизатор. За разлика от предишните два типа стенен климатизатортук климатизатора се разделя на две тела – външно и вътрешно. Във външното тяло се намира компресора, единия топлообменник, вентилатор, четирипътен вентил, електроника и др. А във вътрешното се намират другия топлообменник, вентилатор и останалата част от електрониката. Ако модела не е само охлаждане, то в зависимост от режима на работа (отопление или охлаждане) изпарителя и кондензатора се превключват от четирипътния вентил.

Предимствата на тази система са нисък шум (все пак компресорът – основния източник е извън помещението), голямо разнообразие от модели и цени. Недостатък е по-сложния монтаж, само специалисти може да го извършат. Не си и помисляйте за самостоятелен монтаж, дори да разбирате, няма да важи гаранцията, ако монтажа не е извършен от оторизиран екип.

  • Сплит системите според вътрешното тяло може да бъдат:
    • стенни (на снимката по-горе)
    • стенно-таванни – за висок стенен монтаж
    • подово-таванни – модел който може да се монтира както на пода, така и в плътно до тавана, кондензната вана е така направена че няма значение дали монтажа е вертикален или хоризонтален
    • касетъчни – за монтаж в окачен таван
    • канални – за скрит монтаж и свързване към въздуховоди.
    • колонни – някои производители предлагат такива климатизатори, наричат се колонни поради монтажа директно на пода и големите им размери. Разполагат с голяма мощност и по тази причина циркулира голямо количество въздух – което е недостатък ако сте наблизо.
  • Мулти сплит – същия принцип като сплит системата, но за разлика от нея тук едно външно може да се свърже с няколко вътрешни тела (от 2 до 4 броя). Възможно е да се свързват различни видове вътрешни, примерно в едно помещение стенен, а в друго касетъчен, които са свързани към едно външно тяло. Недостатъци: телата работят в един режим, т.е ако едното отоплява, то другите тела също отопляват (ако са включени), друг недостатък е ако се повреди нещо по системата не работи цялата система.
  • Централна климатизация – среща се под съкращението VRF или VRV. Повече за централната климатизация ще напиша в следващата публикация.

социални бутони