В предишната публикация писах за топломерите и разпределителите, а сега ще напиша няколко думи за отчетите и направата на изравнителни сметки.

През годината на база предходен сезон или подадени данни от клиента се правят разпределенията на използваното количество енергия от всеки консуматор. Всеки месец от Топлофикация минават да отчитат топломера в абонатната станция на сградата. А в края на сезона (в момента) е кампанията за отчет на топломери, и фирмите отчитат уредите и водомерите за топла вода. Предполагам сте наясно с отчетите, фирмите обявяват две дати и целта е да се отчетат всички абонати. Ако има неотчетени и след втората дата, те могат да се обадят в фирмата и да пожелаят трети извънреден отчет, за който пращат,  а останалите неотчетени се изчисляват на база „пълна мощност“ – или с други думи на база максималното количество енергия което може да консумират.

След отчетите с данните се правят изчисленията на консумираните количества енергия. В зависимост от вида на уредите в съответната сграда изчисленията най-общо описани са:

  • ако сградата е с топломери то измерените от  тях количества енергия се сумират, след което се изчислява енергията за подгряване на топла вода, и остатъка е сградна инсталация (енергията отделена от тръбната мрежа на сградата);
  • ако сградата е с разпределители то в такъв случай методиката е по-сложна. Първо при монтажа на уредите всички радиатори и лири са били описани от съответните служители, за всеки тип радиатор и съответно неговата големина се предвижда коефициент според каталог на фирмата производител на разпределителя. След което се вкарват данните от отчета в компютърна програма, където се извършват изчисленията, и както и при топломерите след това се изчислява топла вода и сградна инсталация. В някои от по-старите сгради в баните има щранг преминаващ от долу до горе, чиято роля е да отоплява банята, често за този щранг се получaва най-голяма мощност за отопление, това е така тъй като той се изчислява на база, все пак не е възможно да се монтира уред.

След изчисленията се правят т.нар. изравнителни сметки, в които се описва за всеки консуматор каква енергия е използвал през изминалата година. В сметката има две части енергия за подгряване на топла вода през лятото и енергия използвана през  отоплителния сезон. След получаване на изравнителните сметки, клиентите имат време за обжалване, и чак след изтичането на този срок, фирмите за дялово разпределение изпращат данните към Топлофикация.

Най-общо това е механизма на работа на фирмите.

бутони към социални мрежи