дистанционно с йероглифи

дистанционно с йероглифи

Днес видях реклама гласяща: “Климатици от Япония нови и втора употреба” или нещо подобно.

Явно има търсене на климатизатори втора употреба, но аз не харесвам идеята. И ще споделя защо.

Първо има някои търговци, които наистина внасят климатици втора употреба от Япония. Ако се питате какъв е проблема нали са истински, щом идват от Япония, то трябва да знаете, че в Япония напрежението и честотата в електрическата мрежа са различни от тези в Европа. А именно там напрежението е 110 V, а честотата е 60 Hz, за сравнение (ако не знаете) в Европа напрежението е 220 V, а честотата е 50 Hz. Т.е. тази машина която е предназначена за японския пазар или пък за американския (там е същото напрежение и честота) не може и не бива да работи при нашите условия. Е всъщност тя работи след монтажа си, остава да разберем колко точно. Чувал съм за такива машини изкарали почти година, преди да изгори захранващия блок – става дума за машина на която не е пригодена за нашето напрежение. Разбира се възможно е някои търговци да преоборудват климатизатора за нашето напрежение, но според мен е по-добре да избягвате машини с йероглифи по дистанционното или корпуса.

Дори да е изряден климатизатор втора употреба, замислете се дали не е по-добре да дадете повече пари за нова машина с 3 години гаранция, с по-добри показатели и с по-малък разход на енергия. Също така новата машина все още може да се закупи с кредит енергийна ефективност, т.е. с малка икономия в цената. От друга страна в момента много от фирмите в търсенето на клиенти са обявили различни намаления.

В заключение: Освен ако не мислите да ползвате машината за къс период, не Ви съветвам да купувате втора употреба климатизатор.

spodelime.com