Дълго време се чудех има ли смисъл да пиша за радиатори и по-точно типовете радиатори, а не какво е радиатор. Надявам се всички знаят какво е радиатор – отоплително тяло. След един разговор с клиент реших, че има смисъл да напиша публикация за радиатори. В публикацията става дума за типовете радиатори за водно отоплителни инсталации, а не за електрически радиатори. Всички са виждали алуминиев, панелен и чугунен радиатор, те са най-разпространените в българските домове. Има и дизайнерски тела, но те са рядко срещани и затова няма да обърна внимание на тях.

алуминиев радиаторАлуминиеви радиатори – това са може би най-популярните радиатори в последните години. Най-голямото им предимство е и техният най-голям недостатък, а именно бързо загряват, но и бързо изстиват. Ако искате по-бързо загряване на помещението са добър вариант.  Алуминиевите тела са с добър дизайн. Може би най-големият ‘производител’ на алуминиеви радиатори е Италия. снимка: www.globalradiatori.it

чугунен радиаторЧугунени радиатори – до ден днешен в повечето държавни и общински сгради с централно отопление ще ги видите. И макар в последните години да не са особено популярни, те са практически вечни, това е така тъй като чугунът не  ‘ръждясва’ (не корозира). От друга страна чугунът бавно се загрява, но и бавно изстива – има топлинната инертност, това може да бъде плюс в сгради с отопление на твърдо гориво или режим на отопление с прекъсване. За недостатъци може да се изтъкнат голямото тегло на радиатора, както и по-грубия дизайн. снимка: www.erato.bg

панелен радиаторПанелни радиатори – също са много добре познати на повечето хора, масово се монтираха 70-те и 80-те години на миналия век в жилищата. Може би и по тази причина хората са си изградили лошо мнение за тях. Те се произвеждат от ламарина, оребрени са с цел повишаване на топлообменната повърхност. Ламарината е обработена срещу корозия – експлоатационният им срок е над 10 години. Характеризират се с ниско тегло, изчистен дизайн. Както и алуминиевите, панелните радиатори бързо загряват и бързо изстиват.

Кой тип колко струва и кой е най-евтин, това е относително, аз направих следното сравнение:

сравнение радиатори - цена, тегло

Както се вижда панелният радиатор е най-евтин, допълнително трябва да знаете, че с увеличаване на големината и мощността му, цената не нараства правопропорционално, за сравнение 123,62 лв. е цената на радиатор с височина 500 мм, и дължина 1200 мм (двойно по-дълъг от избрания в горната таблица). Затова ако ви предстои да изграждате отоплителната си инсталация и искате да икономисате пари, по-добре заменете алуминиевите радиатори с панелни, вместо да икономисвате за сметка качеството на котела.

Сравнението е просто за илюстрация, най-точна сметка, колко струва необходимият Ви радиатор, може да направите само като проверите цените в магазините.

А Вие какъв тип радиатори предпочитате и защо?

бутони за споделяне