Skip to content

ОВК блог

Блог за отопление, вентилация, климатизация, проектиране и не само

Здравейте,

От години не съм писал в блога, освен отговори на коментари. Днес ще публикувам едно „инженерно“ хрумване за отвеждане на конденз от коаксиален комин на стенен газов котел. Тъй като под комина е тротоар и явно капе конденз върху преминаващите, някой е направи едно доста интересно решение:

прочетете остатъка…

чнг 2019

чнг 2019

Здравейте и Честита Нова 2019 година!

Както най-вероятно сте забелязали в последните 2-3 години не пиша в блога, периодично решавам да пиша, но отлагам :(. Подготвил съм няколко теми, но все не ми остава достатъчно време за да ги оформя и довърша. Както и преди предлагам: ако Вие имате идеи за теми да ги споделите в коментар, а при желание за публикуване на ваши снимки или материали да се свържете с мен.

Успешна година!

 

чнг-2018

За Новата година – здраве до амина, шарени торбички, пълни със парички, и гърненце с мед – да е на късмет!!!

ПП: надявам се тази година да започна отново да публикувам в блога 🙂

След като миналата (2015) година обнародваха измененията на Наредба №7 за Енергийната ефективност, за част от тях писах в предишната публикация „Енергийна ефективност производствени сгради„, днес 22.01.2016 г. обнародваха измененията на „Наредба №15 за технически правила и нормативи за проектиране, изграждане и експлоатация на обектите и съоръженията за производство, пренос и разпределение на топлинна енергия“. За подготвяните промени писах 2013 г. в „Евентуални промени на Наредба 7 ЕЕ и 15  ОВК„.ДВ 6 2016 прочетете остатъка…

Както на колегите, занимаващи се с Енергийна ефективност, е известно през 2015 г. бяха приети и обнародвани в ДВ изменения на Наредба №7 (ДВ бр. 27 /14.04.2015 г.). КИИП водиха серизона борба с част от тези изменения, но се пребориха за малка част от всички коментари. Сигурно част от колегите знаят, имаше алинея според която за жилищни сгради до 250 м2 се изискваше ЕЕ по обобщен коефициент на топлопреминаване. КИИП и повечето колеги не бяхме съгласни, в последствие не бяха приети нашите основания и април 2015 г. това изменение беше обнародвано, но няколко месеца по-късно (ДВ бр. 90 /20.11.2015 г.) – това изменение беше отменено.

скали на енергопотребление

скали на енергопотребление

Някак в страни обаче остана друго важно изменение прочетете остатъка…

2016

Честита Нова Година! Бъдете здрави и щастливи!

чнг 2015

Честита нова година! Нека това бъде година на сбъднати мечти!

снимка: http://blog.asteatour.com/2014/12/blog-post_18.html

2014-2015И 2014 година изтече, както и предишните години отново ще приключа с равносметка.

Годината беше работна 😉 , блогът пострада за 2 поредна година от това. Публикациите за годината стигнаха до дъното 😉 , едва 6 (с тази), а като премахна ‘пълнежа’ остават само 3. От гледна точка на блога си пожелавам прочетете остатъка…

Преди малко повече от 2 години, в разгара на лятото, трябваше да бъде проектирана спортна зала в гр. Рудозем. 2 години по-късно залата е построена и функционираща. Проектът е изпълнен от „Спортни Настилки“ ООД, а подизпълнител на ОВК инсталациите е „Атаро Клима“ ЕООД.

Спортна зала Рудозем прочетете остатъка…

Сградата на България мол Тауър или по-точно Infinity Tower беше пусната в експлоатация преди няколко месеца. Доста работа беше вложена в процеса на проектирането, а впоследствие още повече по време на изпълнението. Сградата е висока над 90 м., има 20 етажа, от тях един технически, един с рецепция и 18 офисни етажа. Изпълнител на сградата е „Кордеел България“ ЕАД, а главен подизпълнител „Маркан“ ООД. Респективно ОВК инсталациите са изпълнени от „Маркан ОВиК“ ООД. По-долу с няколко снимки ще покажа ОВК инсталациите на сградата, доколкото може да се обхванат с фотоапарат ;).

Подобно на България Мол и в офисната сграда, помещенията се отдават под наем празни и незавършени, а всеки наемател ги довършва по негов проект.

точки на присъединяване

Етажни точки на присъединяване

прочетете остатъка…