След всички предишни теми за климатизатори, редно е да напиша и няколко съвета за монтажа им.

Както вече написах монтажа се извършва от специализирани фирми или от самия дистрибутор. Ако купувате климатизатора от магазин на вносител, монтажа вероятно ще е от техен екип, но ако купувате от някой хипермаркет, то сигурно е от оторизирана фирма.

Място на климатизатора:

Външното тяло се монтира на място което е удобно за монтаж и ремонт. Колкото по-достъпно е мястото толкова по-добре е от гледна точка на бъдещо обслужване.

Вътрешното тяло е добре да се монтира там където не е насочено директно срещу мястото на което седим. В противен случай след по-дълъг престой срещу климатизатора, през лятото, може да се простудим.

В зависимост от модела има максимално разстояние и денивелация между двете тела, което също трябва да се съблюдава. За модели с по-малка мощност е около максимум 15 метра и за двата параметъра.

При монтажа се свързват двете тела с тръбен път, а именно две тръби и сигнален кабел. При модели с по-малка мощност се захранва с електричество вътрешното тяло и посредством сигналният кабел се подава необходимото напрежение и на външното тяло (и обратно в другия случай). Поради високото налягане в системата се използват медни тръби за осъществяване на връзката. Те се топлоизолират с цел намаляване на топлинните загуби. Обикновено тръбите се монтират в пластмасов канал. Ако не искате по стената да се вижда тръбния път е възможно да се скрие в стената, чрез вкопаването и замазването му.

При монтажа трябва да се обърне специално внимание на отвеждането на конденза от телата. Конденз има целогодишно, тъй като при работа на машината някое от телата е с температура по-ниска от околната. Кондензата се отвежда гравитационно, посредством тръби, монтирани под наклон, изключение са модели с вградена кондензна помпа (пример: касетъчни модели). Такава помпа може да се добави и след доплащане. Най-доброто решение за конденза е да бъде отведен към канал или водосточна тръба, или просто да бъде оставен да тече навън.

При отрицателни температури и режим отопление външното тяло се заскрежава и периодично климатизатора превключва в режим обезскрежаване (обръща процеса и външното тяло се затопля), след като се обезскрежи отново продължава работа.

Няколко варианта за отвеждане на конденз, ако мястото на външното тяло не позволява конденза да изтича свободно:

конденз чрез тръба

Кондензна вана 1

кондензна вана

Първият вариант не е добро решение, ако ще използвате климатизатора за отопление през зимата. При отрицателни температури е възможно да замръзне течността в тръбата (гофрето) и след време климатизатора се превръща в “ледогенератор” т.е. не може да обезскрежи, поради запушения отвор. Най-добрият вариант е последната снимка където тръбата е с голям диаметър. На втората снимка е показано компромисно решение, което не е за препоръчване, ако имате възможност за тръба с по-голям диаметър.

След монтажа единственото Ви задължение е периодично на почиствате филтъра на вътрешното тяло.

социални мрежи