дограмаДограмата всъщност е самата рамка на прозореца, а прозорецът както е известно е комплект от рамката и стъклата. Точно през стъклото е най-голямата загуба или приток на топлина (в зависимост от сезона). Старите прозорци с дървена рамка, независимо дали са слепени или двукатни, особено през годините ако са се изметнали и са се отворили големи фуги, през които преминава безпрепятствено въздух, са едно от първите неща които трябва да се подменят при желание за намаляване на разходите за енергия за отопление и охлаждане. По-старите дограми не уплътняваха така плътно както новите, за по-новите може да се приеме, че инфилтрацията (преминаването на въздух през фугите на прозорците) е много малка и клони към нула, поради което разходът на енергия е по-нисък, дори без да се отчитат по-добрите качества на самата рамка и стъклопакет.

Последните години най-популярната дограма като че ли е PVC, преди няколко години масово се слагаше алуминиева с прекъснат термомост. Много по-рядко се използва дървената дограма, предполагам защото е най-скъпа, имам предвид качествената такава, която по нищо не отстъпва на споменатите вече. Непрекъснато ни заливат с информация за нови разработки на определен вид дограма, например N-камерна PVC дограма със съответния коефициент на топлопреминаване, който според търговеца (производителя) е един от най-добрите на пазара. Всичко това много хубаво, но тази дограма ще има ефект само със съответния качествен стъклопакет, не за друго, а защото ако погледнете един стандартен прозорец над 80% от площта му е стъкло. Затова каквато и дограма да изберете, ако стъклопакетът е от най-евтиния (обикновено две флоатни стъкла по 4 мм с 16 мм въздушна междина), то ефектът от качествената и скъпа рамка ще е минимален.

Съгласно Наредба 7 за енергийна ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия в сгради, за която вече доста писах, при нови сгради, основен ремонт или реконструкция се изискват прозорци и врати:

Референтни стойности на коефициента на топлопреминаване за прозрачни ограждащи конструкции (прозорци и врати) за жилищни и нежилищни сгради
№ по ред Вид на сглобения елемент – завършена прозоречна система Uw, W/m(2)K
1. Външни прозорци, остъклени врати и витрини с крила на вертикална и хоризонтална ос на въртене, с рамка от екструдиран поливинилхлорид (PVC) с три и повече кухи камери; покривни прозорци за всеки тип отваряемост с рамка от PVC 1,7 (1,4 изм. 2015 г.)
2. Външни прозорци, остъклени врати и витрини с крила на вертикална и хоризонтална ос на въртене, с рамка от дърво/покривни прозорци за всеки тип отваряемост с рамка от дърво 1,8/1,9
3. Външни прозорци, остъклени врати и витрини с крила на вертикална и хоризонтална ос на въртене, с рамка от алуминий с прекъснат топлинен мост 2,0 (1,7 изм. 2015 г.)
4. Окачени фасади/окачени фасади с повишени изисквания 1,9/2,2

Тези коефициенти за да се достигнат не е достатъчен обикновен стъклопакет, трябва стъклопакет с едно обикновено (флоатно, бяло) и едно нискоемисионно стъкло (най-често срещано с името к-стъкло). А ако в стъклопакета вместо въздух има друг газ (най-често аргон) коефициентът се намалява допълнително, разбира се всяка следваща „екстра” увеличава цената, но намалява разхода на енергия.

Просто сравнение: през прозорец с обикновен стъклопакет и коефициент на топлопреминаване U=2.6 W/m2K с размер 100/100 см при 20оС в помещението и -10оС навън има 78 W топлинни загуби.

Същите условия, но прозорец с коефициент на топлопреминаване U=1.7 W/m2K => 51 W топлинни загуби.

В горния пример сравнявам нови прозорци със съответния коефициент, за старите слепени дървени прозорци (каквито са на панелните блокове) коефициентът е U=2.63 W/m2K, но трябва да се изчислят и загубите на енергия от инфилтрация, тъй като както вече написах по-горе при тях фугите не са пренебрежимо малки:

Топлинните загуби при слепен прозорец с размер 100/100 см са 79 W (топлопреминаване) + 88 W от инфилтрация = 167 W. Тук трябва да уточня, че това е теоритично, практически зависи от големината на фугите и предприетите мерки за уплътняване, също така за разлика от топлинните загуби от топлопреминаване, които се увеличават правопропорционално на площта, то загубите от инфилтрация зависят от дължината на фугите. Въпреки всичко доста явно се вижда, че при евентуална смяна на дограмата ще се намалят загубите на топлина.

споделяне във facebook