Преди доста време колегата Цветан Добрев предложи темата хидравличен изравнител, но чак сега реших да пиша по нея, мисля че е добро начало след почти тримесечното прекъсване в публикациите на блога.

хидравличен изравнител

Какво е хидравличен изравнител?

Това е съоръжение, което свързва подаващата и връщащата част на инсталацията и по този начин балансира дебитите на топлоносителя / студоносителя в системата . Освен тази основна функция, поради по-ниската скорост и разслояването което се получава в него ,допълнително се използва за обезвъздушаване и събиране на утайки и т.н.

Как функционира?

В случай на система  с повече от една помпа обикновено се получава една помпа да има по-голям или по-малък дебит и напор от другите помпи.

Дебитите се балансират чрез поставянето на един вертикален съд / обем, в който се осигурява връзка между подаваща и връщаща линия и в който топлоносителят / студоносителят преминава с по-ниска скорост.

хидравличен изравнител

За повече яснота може да изгледате следващото клипче разработено от Caleffi.

ако не виждате горния клип, може да го видите на следния линк: хидравличен изравнител

Кога се използва?

Хидравличен изравнител се препоръчва в системи с голям брой помпи (особено в системи със стандартни помпи – без регулиране на оборотите), също така се препоръчва в системи с няколко консуматора, но различни температурни режими. За случаи на различни температурни режими е разработен следния изравнител:
хидравличен и температурен изравнител

Наличието на хидравличен изравнител е решение на проектанта. Реално погледнато буферния съд в някой инсталации изпълнява и ролята на хидравличен изравнител (в зависимост от схемата на свързване).

Какво е вашето мнение за този елемент? Използвате ли го и кога?

социални бутони