марки климатизатори

Ако вече сте решили да купувате климатизатор, и не сте тръгнали все още из магазините или пък вече сте посетили няколко магазина, видяли сте доста различни модели, мощности и др. и все още не знаете какво да изберете, прочетете и моите съвети.

Представете си влизате в магазин започвате разговор с консултанта и след малко той казва: “На вас Ви е необходима 9-ка.”. След това Ви показва моделите 9-ки (12-ки или каквото е във вашия случай) които има в магазина. Разбира се може да добави, че някоя е най-добрата от наличните модели. Тук може и да се замислите дали на вас Ви трябва точно това?

Най-вероятно е така, все пак този консултант това не си го измисля, би трябвало да го казва на базата на опит или спрямо информация от производителя.

Първо да разберем от къде идват тези изказвания за 9-ки, 12-ки и т.н. Както вече споменах в каталозите на климатизаторите мощността се записва с BTU и kW. По-голяма част от производителите наричат модела с буквено означение последвано от цифра, след това и други букви. Примери: ASYA 9L, AY-XP09GHR, MSG-09 HRN2, CS/CU-E09 JKE-3. Ако Ви прави впечатление всички изброени модели съдържат цифрата 9, ако отворите каталога ще видите в данните за BTU (режим охлаждане) – 8900, 9000 или 9200 или някаква подобна цифра. Точно тези цифри са приети от производителя за обозначението на модела, разбира се вместо 9000 модела е 9-ка, 12000 = 12-ка и т.н.

Преди да направите каквото и да е, трябва да си зададете следните въпроси:

За какво ми е необходим климатизатора?

Ако се чудите какво значение има това – ще ви кажа огромно. Това е така защото на пазара може да намерите много климатизатори, на пръв поглед всички са подобни, но това не е така. Първото което най-вероятно ще направи впечатление на всеки е разнообразието от цени и модели. Има модели за 300 и за 3000 лв. Каква е разликата? Ако не се досещате: в качеството и материалите, разбира се и името е от значение.

Затова Ви препоръчвам първо решете за какво ще използвате климатизатора. А именно дали ще се охлаждате предимно с него, или искате да се отоплявате с него. Може да желаете да се охлаждате в топлите дни и да се отоплявате в преходните сезони, когато няма централно отопление. А може и двете.

Ако вече сте решили за какво е необходим, задайте си и:

До каква цена съм склонен да платя?

Както вече споменах разликата в цените е основно от качеството и материалите. Има няколко категории климатизатори (за мен по азбучен ред в тях са следните марки):

  • Качествени климатизатори – Carrier, Daikin, Fujitsu, General, Mitsubishi, Sanio, Sharp, Toshiba
  • Средно качество – по-скъпи модели от китайските марки (пример: Haier), корейски марки (Hyundai, LG, Samsung), Panasonic и др.
  • Ниско качество – китайски (Elite, Haier, Midea, Osaka, Sang и др.), турски (Beko, Crown) и италиански марки (DeLonghi и др.)

Подредбата не е изчерпателна, много марки не са включени, но мисля че съм включил почти всички основни на българския пазар.

Ето защо са толкова важни тези два въпроса. Ще използвате климатизатора предимно за:

  • Охлаждане в топлите дни – при това положение имате най-голям избор от модели и цени. На вас би Ви свършил работа всеки климатизатор на пазара, дори най-евтиния. Условието е да видите температурния обхват в който работи (само за евтините и неизвестни марки), тъй като преди време имаше нелоялни търговци, които внасяха техника не съобразена с нашите температури, в момента нямам представа дали все още има такива, но един поглед в каталога, брошурата или питане не е излишно. Има климатизатори които само охлаждат, в България не знам дали някой внася такива.
  • Охлаждане в топлите дни и отопление в преходните сезони – отново голям избор от цени и модели, и тук всеки климатизатор ще свърши работа, разбира се моделите само охлаждане не вършат работа.
  • Отопление през зимата – в този случай е без значение дали ще се охлаждате през лятото, защото Ви трябва качествен климатизатор. Имате по-малък избор и е най-добре да се ориентирате към първата категория.

Защо трябва да е качествен климатизатора за да отоплява през зимата?

Поради температурата до която работи, болшинството от евтините модели работят до -7оС, за разлика от тях по-скъпите работят до -20 оС или -15оС. Затова най-доброто решение за отопление с климатизатор е качествен такъв.

Също така трябва да знаете, че данните в каталога са при следните температури:

  • За отопление: вътрешна температура 20 оС, външна +7 оС
  • За охлаждане: вътрешна температура 27 оС, външна 35 оС

Обърнете внимание, че отоплителната мощност в каталога на климатизатора е при +7 оС, а на нас ни е необходимо да се отопляваме и при -16 оС. При по-ниски температури мощността на машините намалява, също така намалява и разхода на електрическа енергия, но той намалява с по-малко от отоплителната мощност. За сметка на това нуждата от енергия за отопление на помещението се повишава. Затова е необходимо да се избере малко по-мощен климатизатор за отопление. Тук трябва да внимавате да не е преоразмерен. Преоразмереният климатизатор особено ако е конвенционален (“on-off”) ще включва и изключва често, което води до по-бързо износване, след изключване на компресора, машина има сервизно време преди изтичането на което не може да тръгне отново, не на последно място по-мощните модели работят с по-голям дебит въздух.

За отопление е най-добре да изберете инверторен модел, въпреки че и конвекционален (от качествените марки) ще работи до ниски температури. Инверторният модел има диапазон в мощността, което ще е от полза в случая, тъй като може да си регулира мощността, а и той има по-голяма максимална мощност от конвекционалния.

Все пак, най-евтините климатизатори бих Ви посъветвал да ги купувате само когато нямате възможност да инвестирате повече пари. Имайте предвид, че най-евтините модели нямат голям експлоатационен живот, много по-често дефектират, след време компресора им започва да работи с висок шум и др.

Мислете в дългосрочен план, по-добре е да дадете повече пари за по-качествен климатизатор, но също така не бих Ви посъветвал да купувате и най-скъпите машини. Независимо колко икономични са и колко екстри имат. Всеки следващ модел обикновено е по-добър, с по-ниски разходи на енергия, с нови екстри. Така че, помислете дали си заслужава да се платят 3000 лв. при условие, че модела за 2000лв ще ни свърши подобна работа. Все пак решението е ваше.

бутони за споделяне