отопление с парно или ток„Топлофикация София“ обяви, че от утре (21.10.2010 г.) започва пускане на отоплението. Поради което аз реших да проверя думите на министър Трайчо Трайков относно цените на енергията и вероятността да се топлим с ток, преди няколко месеца доста разсъждавах по тях в публикацията: „Опасност да се топлим на ток вместо на парно WTF?!?„. Погледнах в сайта на „Топлофикация“ за да видя актуалната цена на топлинната енергия, както и в фактурата и сайта на ЧЕЗ, резултата е:

  • топлинната енергия е 78.11 лв./МВтч без ДДС, което прави 93.732лв./МВтч с ДДС, което означава 0.093732 лв./кВтч с ДДС.
  • при електрическата енергия цената е сбор от активна енергия (това е отчетеното от електромера показание), добавка за зелена енергия, такса пренос през електропреносната мрежа, такса достъп до ел.преносната мрежа и такса високоефективно комбинирано производство. След като се добавят всички описани позиции към цената за един киловат се получава при дневна: 0.13104 лв./кВтч без ДДС => 0.157248 лв./кВтч с ДДС. Цената на нощна тарифа е 0.08704лв./кВтч без ДДС => 0.104448 лв./кВтч с ДДС (според сайта на ЧЕЗ).  Часови зони за битови потребители за периода ноември – март са: Дневна часова зона от 6.00 ч. до 22.00 ч., нощна от 22.00 ч. до 6.00 часа. Което означава средно денонощна цена: 0.139648 лв./кВтч с ДДС.

Отново достигам до извода, че един киловат час нощна тарифа ел. енергия е по-скъп от цената на 1 кВтч топлинна енергия (0.094<0.104 лв./кВтч). И този път ще уточня, че не е отчетена такса сградна инсталация. Но както в предишната публикация, бях допълнен от колегата Петър Христов, когато живееш в сграда с абонатна станция свързана към „Топлофикация“, то винаги плащаш такса сградна инсталация, тъй като отоплението на общите части и загубите от тръбите се делят между всички жилища. Таксата няма да се плаща само ако всички собственици решат да се откажат от услугата отопление и „Топлофикация“ спре подаването на енергия за отопление към съответната сграда, възможно е да се използва енергия само за загряване на топла вода за битови нужди.

Да уточня също така, че се сравнява отопление с централна инсталация („парно“) и електрическа печка, конвектор или друг вид електрически отоплителен уред при който 1 кВт ел. енергия = 1 кВт топлинна енергия.

Отоплението с климатизатор е друга тема, тъй като там от 1 кВтч вложена получаваме няколко киловата топлинна енергия, зависи от характеристиките на машината. Повече информация за климатици съм писал в публикациите: Какъв климатик да изберем?, Климатик (климатизатор). Но при отоплението с климатик трябва да се отчете и направената инвестиция за него. Все пак радиаторите са налични в жилищата, една електрическа печка не е много скъпа, но един климатик е с цена няколко стотици или хиляди лева.

Вие с какво избрахте да се отоплявате този отоплителен сезон? Очаквам вашите коментари по темата.

бутон за социални мрежи