parnoЗапочна да захладнява, температурите вече не са високи. Хората започнаха да се подготвят за отоплителния сезон, един да купи дърва, друг въглища или просто да смени така отлагания радиатор. Който се отоплява с централно отопление няма грижите на хората с локално “парно”.

Всъщност такова нещо като парно няма, или за да съм по-точен има, но много рядко, в днешно време и не знам къде има. А сега как така?

Спомням си как в един от първите часове по КВОТ (климатична, вентилационна и отоплителна техника) в техникума – курсовата заяви: “От днес нататък, който каже парно веднага слаб 2”. Защо така?

Парно това е термин, който както се досещате е свързан с пара. Пара се получава както знаем при температура над 100оС (зависи от атмосферното налягане, но условно е приета тази температура). Парно по тази причина няма, тъй като в отоплителната инсталация температурата е максимум 90оС (ако някога ги достигне ;), макар в големите студове да съм виждал термометъра на инсталацията да показва толкова). Интересно ми е как и кой е решил да кръсти водното отопление – парно. Нямам отговор – риторичен въпрос.

Като цяло парното отопление е свързано с високи температури, големи енергийни загуби, кондензни гърнета, мухъл, отделяне на токсини (при изгарянето на прах по повърхността на отоплителното тяло) и други. Поради изброените парно не може да се проектира и изпълнява за жилищни и обществени сгради, възможно е само в промишлени предприятия при определени условия, но като цяло с монтирането на един топлообменник е възможно да се избегне използването на пара за отопление.

Термина предполагам стана ясно, че се използва погрешно. От друга страна не виждам лошо да се използва в разговорната реч, поради популярността му. Не мисля така, обаче когато става дума за официални разговори, публикации и статии. Затова заглавие във вестник от типа на “Парното поскъпва” ми е бих казал странно. А рекламата от снимката, я оставям за коментар от вас ;).

бутон за сайт