В предните три публикации „Софтуери за енергийна ефективност„, „EAB software„, „Програмата на Станко Щраков“ споделих моя тест с трите най-популярни програми за изчисляване на енергийна ефективност по методиката на Наредба 7 и започнах да описвам предимствата и недостатъците на всяка програма. В тази ще завърша започнатата поредица с:

3. Файлът на Антон Маринов

Забелязал съм, че има голям интерес към този файл, дори има посещения в блога поради коментарите на Антон Маринов тук. Още в началото на годината той ми изпрати pdf с изчислен обект по неговия файл, за да го видя, и евентуално да ми помогне с някоя идея за моя файл, а преди няколко месеца ми изпрати и самия файл (.xls), благодарение на което аз можах да го изпитам.

Предимства:

–          Много подробна информация, респективно и разпечатка;

–          ‘Отворен код’ – файлът не е заключен и защитен по никакъв начин, поради което винаги може да видите в коя формула какво става и от къде идва. Лично аз не бих пуснал отключен файл, все пак труда за направата му е сериозен;

–          Във файла има различни страници, всяка със съответното име и следвайки последователността на изчисленията няма сериозна опасност от грешки.

Недостатъци:

–          Фактът, че е много подробен, може да забави сериозно изчисленията – мисля, че работата с файла е тромава. От използващи го разбрах, че веднъж като свинеш този проблем се редуцира;

–          На места се налага да проверявате дали се използва нужната формула и евентуално да промените, което ако не бъде забелязано може да доведе до грешка в следващите изчисления.

Забележка: за да са възможно най-близки резултатите в моя опит не съм смятал топлинни мостове с файла на Антон Маринов, тъй като EAB (ENSI) не ги отчита, а в програмата на Щраков не въведох чрез оставената възможност.

Обобщаване на личното ми мнение:

Подробен файл по който лесно (но не много бързо) може да направите своите изчисления. Удобното е, че не въвеждате нищо излишно и не правите никакви предварителни изчисления, навсякъде ясно се вижда какво е необходимо, може да видите дори и алгоритъма на смятане.

Купуване (получаване) на файла:

Може да се свържете с Антон Маринов на e-mail: antonbm@unacs.bg. Файлът се продава на цена 100 лв. (с ДДС и фактура).

ПП – 08.01.2012 г.: Прилагам линк за сваляне на файла за ЕЕ на Антон Мариновщракнете ТУК. Файловете са 2 – първият ЕЕ-обобщена е за сгради под 100м2, а другият е пълната версия. Благодаря на Антон за файловете.

Заключение за програмите:

Тъй като предполагам все още има колеги, които не са се спрели на програма за изчисляването на енергийна ефективност, а мислят да си купят, моето лично мнение за изброените три е:

Ако искате комплексен софтуер, то програмата на Станко Щраков е идеалното решение. Както вече писах, много удобно е да се изчислят товарите на конкретната сграда, след което програмата да изчисли ефективността – което е особено удобно ако се прави ОВК проект и енергийна ефективност.

Ако търсите софтуер само за енергийна ефективност, то тогава файлът на Антон Маринов е вашето решение.

Програмата на Технически Университет (EAB software) както написах, според мен не е направена за проектиране, а за обследване.

Ако използвате някоя от описаните програми, може да споделете вашето мнение в съответната публикация.

социални бутони